OctaFX | OctaFX Forex Broker
Buka akaun dagangan
Kembali ke tutorial
5 minit baca

Cara menggunakan pasang masuk Autochartist Metatrader

Walaupun analisis teknikal terbukti sebagai salah satu daripada cara yang boleh dipercayai untuk membuat keputusan dagangan termaklum, ia boleh mengambil masa dan selalunya memerlukan berbilang penunjuk dan alat lain. Untuk memudahkan analisis carta dan memastikan peratusan dagangan menguntungkan yang lebih tinggi dalam kalangan pelanggan kami, OctaFX telah bekerjasama dengan Autochartist, salah sebuah pembekal alat pengecaman corak carta yang terkemuka.

Pasang masuk Autochartist Metatrader memberikan peluang dagangan masa nyata terus ke terminal anda. Lihat corak dan arah aliran carta dengan hanya satu klik. Anda juga akan menerima Laporan Pasaran harian pada setiap sesi terus ke peti masuk anda.

Dapatkan pasang masuk Autochartist Metatrader

  1. Dapatkan status pengguna Perak atau pastikan anda menyimpan 1,000 USD atau lebih di semua akaun dagangan anda. Cara terpantas untuk melakukannya adalah dengan menambah nilai baki anda.
  2. Muat turun plugin.
  3. Ikuti panduan pemasangan kami.
  4. Seret dan lepas plugin Expert Advisor ke dalam salah satu carta anda.

Сara untuk membuka dagangan dengan pasang masuk autochartist 

Pasang masuk Expert Advisor tidak membuka dagangan, ia hanya menunjukkan corak yang dikenal pasti oleh Autochartist.

1. Cari mata wang atau peluang yang anda berminat. Anda boleh melakukannya dengan beberapa cara.

Trading opportunities list in the Autochartist plugin

Klik butang anak panah kiri dan kanan untuk menyemak imbas semua peluang yang ada dalam pasaran pada masa itu.

Jika anda berminat dengan tempoh masa atau jenis corak tertentu, gunakan pilihan Penapis untuk menapis aktiviti pasaran.

Berikut ialah penerangan ringkas bagi setiap penapis:

  • Corak carta lengkap - corak telah dikenal pasti dan harga telah mencapai aras sasaran
  • Corak carta baru muncul - corak telah dikenal pasti tetapi harga belum mencapai sasaran
  • Corak Fibonacci lengkap—corak yang terbentuk apabila graf harga menaik dan menurun dalam nisbah harga tertentu
  • Corak Fibonacci baru muncul - jika harga mencapai dan bertukar pada aras harga titik merah jambu, corak akan lengkap dan aras sokongan atau rintangan yang dijangka akan digunakan
  • Aras utama: Melepasi aras sokongan atau rintangan tertentu (breakout) - peluang dagangan apabila harga telah melepasi aras sokongan
  • Aras utama: Menghampiri - peluang dagangan apabila harga telah melepasi aras rintangan

Buang tanda Display All Symbols untuk hanya melihat corang yang dikenal pasti pada instrumen yang telah dibukakan cartanya. 

Klik View untuk melihat setiap peluang yang dikenal pasti pada carta. Dapatkan maklumat lanjut menggunakan tetingkap Pattern Details.

 

2. Gunakan ramalan untuk membantu anda membuat keputusan arah yang hendak didagangkan. Caranya ialah melakukan panjang(buka pesanan beli) apabila harga dijangka naik dan pendek apabila harga dijangka menurun.


CHFJPY dijangka meningkat berdasarkan corak segi tiga.

EURCAD dijangka menurun berdasarkan corak segi tiga.

3. Tekan F9 untuk membuka tetingkap pesanan baru atau klik ‘Pesanan baru (New Order)’.

4. Pastikan instrumen yang dipilih ialah instrumen yang anda ingin dagangkan dan tentukan volum kedudukan anda dalam lot. Volum bergantung pada saiz dana anda, leveraj anda dan nisbah risiko dengan ganjaran yang anda sasarkan.

5. Klik Beli (Buy) atau Jual (Sell) bergantung pada arah harga.

6. Menetapkan Henti Rugi dan Ambil Untung berdasarkan tahap ketaktentuan adalah disyorkan, walau bagaimanapun, langkah ini adalah tidak wajib.

Klik View di dalam plugin Autochartist untuk membuka corak yang anda ingin dagangankan. Aktifkan Shift End of the Chart from Right Border pada bar alat.

‘Aras turun naik (Volatility levels)’ dipaparkan di sebelah kanan carta. Ini ialah anggaran sejauh mana harga dijangka turun naik.

Jika anda akan melakukan panjang (membuka pesanan beli), anda harus menetapkan Henti Rugi anda pada harga di bawah harga buka pesanan dan Ambil Untung pada harga lebih tinggi daripada harga buka. Untuk kedudukan pendek (jual), tetapkan Henti Rugi pada harga yang lebih tinggi dan Ambil Untung pada harga yang lebih rendah.


Apabila memilih Henti Rugi dan Ambil Untung, berikan pertimbangan khusus kepada tahap henti minimum, yang anda boleh semak dengan mengklik kanan instrumen di dalam Pantauan Pasaran dan memilih Specification. Adalah disyorkan dari perspektif pengurusan risiko untuk mengekalkan nisbah risiko-kepada-ganjaran sekurang-kurangnya 1:2.

Setelah mengenal pasti tahap yang sesuai, cari kedudukan anda di dalam tab Trade. Klik-kanan dan pilih Modify or Delete Order.

Tetapkan Henti Rugi dan Ambil Untung dan klik Modify untuk menyimpan perubahan anda.

Pasang masuk Autochartist memberikan wawasan yang unik bagi situasi pasaran dan menjimatkan banyak masa anda. Jika anda ingin mengetahui selanjutnya tentang Autochartist, hubungi pasukan Sokongan Pelanggan kami.

Start livechat